Verschillen verrijken!

Een korte levensloop

De familie Vanier was politiek en sociaal actief. Zijn vader, Georges Vanier, was gouverneur-generaal van Canada. Na een carrière bij de Engelse marine, studeerde Jean Vanier theologie en filosofie en werd professor ethiek in Canada.

In 1964 stichtte Jean Vanier De Ark (L’Arche), in Trosly-Breuil in Frankrijk. Hij was geraakt door het leed van mensen met een verstandelijke beperking in de jaren ’60 en nodigde drie mannen met een beperking uit om bij hem te komen wonen. Zo ontstond het eerste Arkhuis.
Weldra ontstonden er Arkgemeenschappen over de hele wereld.
Elke Arkgemeenschap zet in op de persoonlijke band met mensen met een verstandelijke beperking. We hebben elkaar nodig om helemaal mens te worden en op die manier de wereld te veranderen.

Jean Vanier is medestichter van het internationale netwerk van Geloof en Licht: gemeenschappen waar mensen met verstandelijke beperking en hun families en vrienden elkaar ontmoeten. Momenteel zijn er zo’n 1.500 Geloof en Licht-gemeenschappen in 81 landen, waarvan 6 in Nederland.

Al begin jaren ‘80 heeft Jean Vanier de verantwoordelijkheid voor L’Arche overgedragen aan zijn opvolgers. Hij leefde tot aan zijn dood in de Arkgemeenschap in Trosly.

Sinds 1981 is Jean Vanier een actief voorvechter voor vrede. Hij had contact met veel vooraanstaande religieuze en politieke leiders. Hij droeg bij aan vredesprojecten wereldwijd, is een gerenommeerd auteur van boeken over filosofie, spiritualiteit en gemeenschapsontwikkeling en was een veelgevraagd spreker.

Jean Vanier ontving verschillende prijzen en eretitels zoals de Pacem in Terris Award (Verenigde Staten, 2013) en de Templeton Prize (Fondation Templeton – Verenigde Staten, 2015). Hij is Commandeur de la Légion d’Honneur (Frankrijk, 2016).